ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ (PART SEVEN)
ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΛΑΒΑΜΕ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους καθηγητές και διευθυντές των ελληνικών σχολείων. Χωρίς τις πρωτότυπες παιδαγωγικές μεθόδους σας, αυτό το ρεκόρ δε θα ήταν ποτέ εφικτό.
ΠΡΟΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:
• Παιδιά, κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να απαντήσουμε σε όλους. Προσπαθείστε να συμβουλεύεστε πρώτα το section "Ξεστραβώσου" του site μήπως βρείτε απάντηση σε κάποια από τις περιπτώσεις που έχουμε ήδη δημοσιεύσει.
• Να ξέρετε πως όποια απάντηση βρείτε στο site είναι έγκυρη και επιβεβαιωμένη. Αν προκύψει οποιαδήποτε αλλαγή, θα κάνουμε διόρθωση στο site και ανακοίνωση στο περιοδικό. Μη χάβετε κάτι απαντήσεις του τύπου «βγήκε νέος νόμος που επιτρέπει την ομαδική αποβολή», που μας μετέφεραν μερικοί μαθητές. Κατά 99% είναι μούφα. Ζητήστε να σας δείξουν τον καινούριο νόμο.
• Τους σχετικούς νόμους για κάθε περίπτωση μπορείτε να τους βρείτε στο section "Ξεστραβώσου" του site μαζί με όλες τις περιπτώσεις που έχουν δημοσιευτεί.
• Ευχαριστούμε τον Τάκη Μπαϊρακτάρη και τον Αντρέα Ρήγα για την πολύτιμη βοήθειά τους.
ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ME MAIL Ή ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥ SITE
«Δεν έχεις δικαίωμα να βάλεις υποψηφιότητα για το 15μελές. Ούτε και να ψηφίσεις!»
♦ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1: «Στην τάξη μου κάναμε αποχή για δύο μέρες γιατί είχαμε σπασμένο τζάμι, χαλασμένη πόρτα και δεν υπήρχαν καλοριφέρ και μας απείλησαν ότι αν δεν σταματήσει η αποχή δεν θα αφήσουν ούτε να γίνουμε υποψήφιοι στο 15μελές, ούτε και να ψηφίσουμε και έτσι έγινε!!! Κάναμε ότι μπορούσαμε αλλά δεν άλλαξαν γνώμη και κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα. Πείτε μου σας παρακαλώ αν αυτό είναι νόμιμο.»
♦ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2: «Ο διευθυντής μας λέει ότι όποιος έχει γραφεί στο ποινολόγιο ή έχει τιμωρηθεί με αποβολή, δεν μπορεί να μπει στο 15μελές. Είναι αλήθεια;»
♦ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 3: «Στο 15μελές του σχολείου μας βγήκαν 7 παιδιά από την 1η Λυκείου. Τα παιδιά της 3ης Λυκείου μας λένε ότι δεν γίνεται παιδί της 1ης να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος. Ισχύει;»
♦ ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ! Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: «Όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να εκλεγούν στο 15μελές». Σαν μέλη της μαθητικής κοινότητας έχετε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στις εκλογές, είτε έχετε γραφεί στο ποινολόγιο, είτε έχετε κάνει αποχή, είτε πάτε Α’ Λυκείου. Επομένως οι απαντήσεις είναι:
1) 100% παράνομο και αντιδημοκρατικό.
2) 100% ψέμα. Απλώς προτιμάει να έχει ένα υπάκουο 15μελές.
3) Φυσικά και δεν ισχύει. Σας δουλεύουν.
«Από ποιανού τετράδιο είναι αυτή η σαϊτα;»
♦ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Καλησπέρα, είμαι μαθητής της Β’ Γυμνασίου και πρόσφατα έφαγα μονοήμερη αποβολή επειδή ένας συμμαθητής μου άκουγε μουσική την ώρα του μαθήματος με το δικό μου mp3 player! Ο καθηγητής τον είδε, του πήρε το mp3 και του λέει ότι πρέπει να έρθει ο κηδεμόνας του για να του το επιστρέψει. Του λέω τότε ότι το mp3 player είναι δικό μου και έτσι κέρδισα και εγώ μια μονοήμερη αποβολή!!! Είναι νόμιμο αυτό;»
♦ ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!
Α) ΝΟΜΙΜΟ: Το να τιμωρηθεί ο μαθητής που χρησιμοποιούσε το mp3 player την ώρα του μαθήματος.
Β) ΠΑΡΑΝΟΜΟ: Το να κατασχεθεί το mp3-player (ή οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο).
Γ) ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΪΚΟ: Το να τιμωρηθείς εσύ επειδή το mp3 player που χρησιμοποίησε ο άλλος είναι δικό σου!
«Βρείτε τον ένοχο, αλλιώς θα πάρετε όλοι αποβολή!»
♦ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1: «Προχτές την τελευταία ώρα, κάποιος κλότσησε τη μισοσπασμένη πόρτα της τάξης με αποτέλεσμα να σπάσει τελείως. Το τμήμα μου όμως είχε ήδη σχολάσει (μάρτυρας γι’ αυτό είναι και η καθαρίστρια) και έτσι δεν ξέρουμε ποιος το έκανε . Ο διευθυντής, όμως, δε μας πιστεύει και μας έδωσε διορία για να βρούμε τον ένοχο, αλλιώς απειλεί ότι όλο το τμήμα δε θα πάει πενταήμερη! Επίσης μας βάζει να πληρώσουμε για την πόρτα (κάτι που δε μας νοιάζει, αν είναι έτσι να μην χάσουμε την εκδρομή). Σας παρακαλώ βοηθήστε με! Γίνεται να μας τιμωρήσει όταν δεν ξέρουμε ποιος είναι ο ένοχος; Μας έχει βάλει προθεσμία και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε!!»
♦ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2: «Στο σχολείο μου κλάπηκε ένα μικρόφωνο από την αίθουσα των εκδηλώσεων την ώρα που είχαμε γυμναστική (είχαμε μπει εκεί επειδή έκανε κρύο και δεν έχουμε κλειστό γυμναστήριο). Έτσι τώρα απειλούν όλους στο τμήμα μας με 5ήμερη αποβολή(!) αν δεν βρεθεί το μικρόφωνο!!!!!! Εν τω μεταξύ την ίδια ώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων ήταν και ένα άλλο τμήμα που είχε κενό και αυτούς ούτε που τους ρώτησαν. Κι έτσι θα την πληρώσουμε εμείς, ακόμη και αν φταίει κάποιος από το άλλο τμήμα! Ξέρω ότι η κλεψιά είναι σοβαρό αδίκημα, αλλά εμείς τι φταίμε;»
♦ ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Η ομαδική τιμωρία (με την οποία σας απειλούν επειδή δεν ξέρουν ποιος είναι ο ένοχος) απαγορεύεται ρητά από τον νόμο ακριβώς επειδή είναι παράλογη: «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται κύρωση σε μαθητές που δε διαπιστώθηκε η προσωπική τους ευθύνη». Να θυμάστε ότι οι νόμοι του σχολείου δε διαφέρουν πολύ από τους νόμους της κοινωνίας. Σκεφτείτε αν από ένα μαγαζί, κλαπεί ξαφνικά κάτι. Θα μπορούσε η αστυνομία να συλλάβει όλους τους πελάτες, αν δε πουν ποιος το έκανε;
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην είστε και του χρόνου στην ίδια τάξη
ΣΤΙΣ ΠΟΣΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΕΝΕΤΕ
• Τα όρια των απουσιών διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του σχολείου, τον βαθμό και την διαγωγή σας (δείτε τον αναλυτικό ΠΙΝΑΚΑ δεξιά).
• Όταν πάτε για Σεπτέμβριο λόγω απουσιών τότε γράφετε εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα και πρέπει να βγάλετε μέσο όρο πάνω από 9,5 για να περάσετε.
• Ειδικές εξαιρέσεις στις απουσίες προβλέπονται για μαθητές με ασθένειες, αθλητές κ.α.
ΠΟΤΕ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟΥΣΙΑ
• Απουσία σε μία ώρα παίρνετε μόνο όταν λείπατε εκείνη την ώρα, έστω και για λίγο (π.χ. αν καθυστερήσατε να μπείτε). Η απουσία αυτή σημειώνεται με ένα σταυρό στο απουσιολόγιο.
• ΠΡΟΣΟΧΗ στις απουσίες λόγω αποβολής (ωριαίας,ημερήσιας ή πολυήμερης). Για αυτές πρέπει ο καθηγητής να κάνει ειδική σημείωση στο απουσιολόγιο (π.χ. «ωριαία αποβολή») και λεπτομερή δικαιολόγηση στο ποινολόγιο (ώστε να μπορούν να δουν οι γονείς σας και εσείς για ποιο λόγο ακριβώς τιμωρηθήκατε). Αν κάποιο από τα παραπάνω δεν γίνει, οι απουσίες αυτές είναι άκυρες και ο σύλλογος των καθηγητών οφείλει να τις σβήσει (βλ. «Η τελευταία συνεδρίαση των καθηγητών»).
• Αν λείψετε από σχολική γιορτή ή εκδρομή, παίρνετε τόσες απουσίες όσες θα είχατε αν εκείνη τη μέρα κάνατε κανονικά μάθημα. Ο διευθυντής έχει τη δυνατότητα να απαλλάξει κάποιον μαθητή από αυτές τις απουσίες αν κρίνει ότι «η συμμετοχή του στην εκδήλωση είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη».
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΑΠΟΥΣΙΑ
1) Τις μέρες αργίας (ακόμη κι αν εκείνη τη μέρα το σχολείο έχει εκδήλωση, γιορτή ή παρέλαση).
2) Τις ώρες που έχετε κενό (απουσία εκείνη την ώρα μπορείτε να πάρετε μόνο αν σας απασχολήσει άλλος καθηγητής, με την προϋπόθεση ότι θα σημειώσει στο απουσιολόγιο την παρατήρηση «απασχόληση»).
3) Τις ώρες ενός μαθήματος στο οποίο έχετε πάρει απαλλαγή (μπορείτε να πάρετε στη Γυμναστική για λόγους υγείας και στα Θρησκευτικά για λόγους πεποιθήσεων).
4) Για τρεις μέρες πριν πάτε στο καινούριο σχολείο σας, όταν έχετε πάρει μεταγραφή.
5) Τις ώρες που απασχολείστε με εργασία που σας ανέθεσε ο Διευθυντής ή ο Σύλλογος των καθηγητών (παραθυράκι του νόμου που χρησιμοποιούν μερικοί διευθυντές όταν θέλουν να σβήσουν απουσίες)
• ΕΠΙΣΗΣ τη μέρα εκδρομής με μεταφορικό μέσο (π.χ. πούλμαν), το σχολείο χρειάζεται γραπτή δήλωση από τους γονείς σας ότι σας επιτρέπουν να πάτε. Αν οι γονείς σας, όμως, υπογράψουν δήλωση ότι δεν σας αφήνουν, τότε δε χρεώνεστε απουσίες εκείνη τη μέρα.
• Με τα κατάλληλα δικαιολογητικά μπορείτε να λείψετε χωρίς απουσίες τις μέρες εκλογών, απεργίας των Μέσων Μεταφοράς, κακοκαιρίας κ.α.
ΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ
• Απουσίες μπορούν να δικαιολογήσουν ένας γιατρός (χωρίς κανέναν περιορισμό) και ο κηδεμόνας (ή ο ίδιος ο μαθητής αν είναι πάνω από 18). Ο κηδεμόνας, όμως, μπορεί να δικαιολογήσει:
α) Το πολύ μέχρι 10 μέρες συνολικά τον χρόνο. Κατ’ εξαίρεση, ο διευθυντής μπορεί να επιτρέψει δικαιολογητικά μέχρι και 16 ημέρες.
β) Το πολύ μέχρι 2 συνεχόμενες μέρες (για παραπάνω θέλει από γιατρό)
γ) Μόνο όταν ο μαθητής απουσιάζει ολόκληρη την ημέρα (για να δικαιολογηθούν απουσίες σε ενδιάμεσες ώρες χρειάζεται άδεια του διευθυντή).
• Το δικαιολογητικό πρέπει να το δώσετε το πολύ 10 μέρες μετά από τη μέρα που επιστρέψατε στο σχολείο. Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά γίνονται δεκτά μόνο με απόφαση των καθηγητών στην τελευταία τους συνεδρίαση.
• Όταν δίνετε ένα δικαιολογητικό, πρέπει να ζητάτε απόδειξη (με αριθμό πρωτοκόλλου) ότι το παραδώσατε. Η απόδειξη αυτή σας κατοχυρώνει σε περίπτωση που χαθεί το δικαιολογητικό.
• Ο σύλλογος των καθηγητών (όχι ο διευθυντής) μπορεί να απορρίψει οποιοδήποτε δικαιολογητικό (ακόμα και από γιατρό) αν έχει στοιχεία ότι η απουσία του μαθητή οφειλόταν σε άλλους λόγους (π.χ. αν σε είδαν να κάνεις κοπάνα)
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
• Το αν ένας μαθητής θα μείνει ή θα περάσει αποφασίζεται στην τελευταία συνεδρίαση των καθηγητών (την τελευταία μέρα πριν τις εξετάσεις του Ιουνίου). Μέχρι να βγει αυτή η απόφαση κανένας μαθητής δεν είναι σίγουρο ότι έχει μείνει. Κι αυτό γιατί σε αυτή τη συνεδρίαση μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στις απουσίες.
• Σε αυτή τη συνεδρίαση οι καθηγητές:
1) Είναι υποχρεωμένοι να σβήσουν όλες τις απουσίες που οφείλονται σε αποβολές αν δεν ακολούθησαν την τυπική διαδικασία («Οι απουσίες αυτές είναι μη νόμιμες και δεν πρέπει να προσμετρώνται στο σύνολο των απουσιών ενός μαθητή» λέει κατά λέξη η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας).
2) Μπορούν αν θέλουν να κάνουν δεκτά τα εκπρόθεσμα δικαιολογητικά.
3) Μπορούν αν θέλουν να σβήσουν τις απουσίες μέχρι τριών ημερών ενός μαθητή, όταν αυτές οφείλονται σε αποβολή.
4) Μπορούν αν θέλουν να δικαιολογήσουν απουσίες πρώτης και τελευταίας ώρας που οφείλονται σε ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες κάθε σχολείου (π.χ. προβληματικές συγκοινωνίες με τα ΚΤΕΛ).