happy end...  

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΩΤ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Η φωτογραφία αυτή δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη «Lifo». Αγόρια και κορίτσια, φορώντας κουστούμια και βραδινές τουαλέτες κατεβαίνουν τελετουργικά, ανά δύο, πιασμένα αγκαζέ, τις μαρμάρινες σκάλες ενός επιβλητικού κτιρίου. Πού πάνε; Από πού βγαίνουν; Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πολλά: Βραδινή έξοδος της Βουλής των Εφήβων… Ομαδική τελετή γάμου στην Καλιφόρνια… Επίδειξη νεανικής μόδας του Ασλάνη… Η λεζάντα όμως έγραφε: «Κολέγιο Αθηνών, τελετή αποφοίτησης, τάξη 2007».

Σε πόσα ελληνικά σχολεία άραγε γίνονται σήμερα τελετές αποφοίτησης; Έχουμε ακούσει για κάποια δημόσια (στα οποία γίνεται όμως «πάρτυ αποφοίτησης», όχι «τελετή») και για αρκετά ιδιωτικά, όπου οι τελετές είναι μέρος του promotion. Το σίγουρο είναι ότι καμιά τελετή δε θα φτάνει σε glamour αυτήν του Κολεγίου.

Χαζεύαμε για ώρα τις λεπτομέρειες στη φωτογραφία. Τα κορίτσια φοράνε τακούνια και μονόχρωμες τουαλέτες. Τα αγόρια σκούρο κουστούμι και ανοιχτόχρωμο πουκάμισο. Το χρώμα της γραβάτας ανήκει στη διακριτική τους ευχέρεια. Τα ζευγάρια κατεβαίνουν τις σκάλες αγκαζέ, προσέχοντας μην πέσουν και τηρώντας μεταξύ τους ίσες αποστάσεις. Όλα τα ζευγάρια είναι αντίθετου φύλου, εκτός από το πέμπτο που αποτελείται από δύο κοπέλες. Αυτές δεν είναι αγκαζέ.

Δείξαμε τη φωτογραφία σε διάφορα παιδιά από δημόσια σχολεία. Γελάσανε. Άλλοι είπαν «ρε τα ψώνια», άλλοι «ρε τα κακόμοιρα» Υπάρχει έτσι κι αλλιώς μια προκατάληψη για το Κολέγιο (και αρκετός φθόνος –πολλοί θα θέλανε να βρίσκονται εκεί). Είναι το σχολείο που πηγαίνουν οι γόνοι των λεφτάδων και των πολιτικών. Απ’ την άλλη, τι φταίνε και οι γόνοι; Αν προσέξετε τα πρόσωπά τους, θα δείτε σε μερικούς μια αμηχανία ή ένα ζαβολιάρικο χαμόγελο. Ίσως να σκέφτονται «τι γυρεύω εγώ εδώ, ντυμένος έτσι;». Άλλοι βέβαια δείχνουν να το ευχαριστιούνται –έχουν έναν αέρα αυτοπεποίθησης. Σε 20-30 χρόνια θα είναι οι νέοι μας υπουργοί και πρωθυπουργοί. Το Κολέγιο τούς προετοιμάζει από τώρα για την τελετή ορκωμοσίας. Θα ανεβαίνουν στο βήμα και θα βγάζουν πύρινους λόγους υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας.