ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ (PART NINE)

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!

Το μαρτύριο
μιας απαλλαγής


Ο Γιάννης, μαθητής της Β’ Λυκείου σε σχολείο της Ρόδου, ζήτησε απαλλαγή

από τα Θρησκευτικά για «ιδεολογικούς λόγους». Μέχρι να την πάρει… του βγήκε η πίστη.


Γιατί ζήτησες απαλλαγή από τα θρησκευτικά;
Με τα θρησκευτικά δεν είχα πρόβλημα μέχρι και τη Γ΄ Γυμνασίου. Στην Α’ Λυκείου ήταν που άρχισα να τα αντιπαθώ. Θυμάμαι ότι άνοιγα το βιβλίο και δεν μπορούσα να κάτσω να διαβάσω. Μου φαινόταν αδύνατον.
Σε ενοχλούσε κάτι στις ιστορίες που διάβαζες μέσα;
Όχι, σαν παραμύθια είναι ωραία. Και η ιστορία του Χριστού και όλα. Αλλά το ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτές οι ιστορίες είναι αληθινές μου φαίνεται απαράδεκτο. Οπότε αποφάσισα να ζητήσω απαλλαγή για ιδεολογικούς λόγους. Πήγα, όμως, στον Διευθυντή και αυτός μου είπε ότι για να πάρω απαλλαγή πρέπει να δηλώσω άλλο θρήσκευμα.
Μα ο νόμος λέει ακριβώς το αντίθετο!
Ναι, αλλά εγώ δεν το ήξερα τότε. Και επειδή δεν πιστεύω και κάπου αλλού, δεν είχα τι να δηλώσω. Κι έτσι το άφησα για ένα χρόνο. Στη Β’ Λυκείου, όμως, μας ήρθε ένας Θρησκευτικός φανατισμένος, ελεεινός, τρισάθλιος. Ο άνθρωπος ήταν στον κόσμο του.
Γιατί; Τι σας έλεγε;
Τι να σου πρωτοπώ! Μια μέρα μας λέει στην τάξη ότι ο λόγος που οι κότες σηκώνουν το κεφάλι τους όταν πίνουνε νερό είναι ότι θέλουν να δοξάσουν τον Θεό! «Όχι κύριε» του λέω. «Για να κατέβουν τα υγρά στο στομάχι τους το κάνουν!». «Όχι!» επιμένει αυτός. «Δοξάζουν τον Θεό!». Κάτι τέτοια τρελά μάς έλεγε και τα πίστευε κιόλας. Μια άλλη μέρα μάς πήγε στο υπόγειο να παρακολουθήσουμε μια βιντεοκασέτα. Ήτανε μία περί θρησκείας και σατανισμού που είχε στείλει το Υπουργείο πριν από 20 χρόνια για να τη δείχνουν οι θρησκευτικοί στους μαθητές. Η ταινία αυτή έπιανε ένα-ένα τα συγκροτήματα και μας έλεγε ότι είναι σατανιστές. Μας έβγαλε σατανιστές τον Michael Jackson, τον John Lennon, τους Rolling Stones, τους Sex Pistols... Για τους ACDC έλεγε ότι το όνομα σήμαινε «Anti Christ, Death Christ»!
Οι συμμαθητές σου πώς αντιδρούσαν σε όλα αυτά;
Οι περισσότεροι γελούσαν, αλλά υπήρχαν και μερικοί που τα πίστευαν… Το μπαμ, όμως, για μένα ήρθε όταν μας είπε ότι δεν ισχύει η Θεωρία της Εξέλιξης! Μας έλεγε ότι ο άνθρωπος δεν έχει σχέση με τον πίθηκο και ότι και καλά ο Δαρβίνος λίγο πριν πεθάνει παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέμματα. Οπότε λέω μέσα μου εντάξει, δεν αντέχεται άλλο αυτή η πλύση εγκεφάλου.
Ανέφερες ποτέ αυτή τη συζήτηση στον φυσικό σου;
Άστα. Ο φυσικός μάς είπε ότι ούτε αυτός πιστεύει στην Θεωρία της Εξέλιξης! Φαντάσου που βρισκόμαστε! Δεν νομίζω ότι την ξέρει βέβαια γιατί είναι πολύ μεγάλος - παίρνει σύνταξη του χρόνου... Κοίτα... Καταλαβαίνω ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει έτσι και δεν μπορούν να δεχτούν τώρα ότι όλα αυτά ήταν ένα παραμύθι. Αλλά εγώ δε θέλω να ζω με ψέματα.

Ο Διευθυντής μού έλεγε ότι δε θα μπορώ να πιάσω δουλειά και ο θρησκευτικός ότι θα πάω στην Κόλαση!

Οπότε ξαναπήγες να ζητήσεις απαλλαγή;
Ναι, πάω στον Λυκειάρχη και του λέω «Κύριε, θέλω να πάρω απαλλαγή διότι δε συμβαδίζουν τα μυαλά μου με αυτά που μας μαθαίνετε στα Θρησκευτικά και δεν μπορεί κανείς να μου επιβάλλει αυτή την ιδεολογία». «Τι λες παιδί μου;» μου απαντάει. «Στο σχολείο μας κάνουμε Θρησκευτικά και άμα δε σου αρέσει πήγαινε σε άλλο σχολείο». «Μα έχω δικαίωμα στη θρησκευτική μου ελευθερία!». «Κάνε μας τη χάρη» μου λέει και με διώχνει από το γραφείο. Το ίδιο απόγευμα κάθισα και έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα τους νόμους στο site σας. Τους εκτύπωσα, λοιπόν, και ξαναπήγα. Κοιτάει αυτός τα χαρτιά και μου λέει: «Ελληνικά ξέρεις;». Του λέω «Βέβαια ξέρω! Με ειρωνεύεστε;». «Πόσο είχες Έκθεση;» με ρωτάει. Του λέω 18. «18 και δεν ξέρεις να διαβάζεις ελληνικά;» μου απαντάει. «Εδώ λέει ξεκάθαρα ότι η απαλλαγή είναι για τους μαθητές που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Να μου φέρεις γραπτή δήλωση από τον πατέρα σου ότι δεν είσαι Χριστιανός».
Μα ούτε αυτό είναι απαραίτητο! Δεν είσαι υποχρεωμένος να δώσεις εξηγήσεις.
Το ξέρω, αλλά αφού αυτός θέλει άλλο, του λέω εντάξει, θα το φέρω. Αμέσως πήγα να βρω την καθηγήτριά του Δικαίου και την ρώτησα αν η δήλωση ότι δεν είμαι Χριστιανός θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον. Εκείνη μου εξήγησε ότι δεν θα έχω κανένα πρόβλημα, αφού δε γράφεται πια το θρήσκευμα στην ταυτότητα. Οπότε ξαναπάω στον Διευθυντή με το χαρτί όπως ακριβώς το ήθελε. Και αυτός αρχίζει τώρα να με ειρωνεύεται και να με ρωτάει σε τι πιστεύω. Να μου λέει «Τι είσαι; Εβραίος είσαι; Βουδιστής; Τι είσαι;». Εγώ του απαντούσα ήρεμα «Σας είπα ότι δεν πιστεύω πουθενά». «Φύγε» μου λέει «και πήγαινε μίλα στον Θρησκευτικό σου».
Τι δουλειά έχει ο Θρησκευτικός σου με την απαλλαγή;
Ξέρω κι εγώ; Πάω, όμως, και σε αυτόν και του λέω «Κύριε δεν είναι ότι δε σας σέβομαι, απλώς δεν θέλω να κάνω θρησκευτικά». Και αρχίζει αυτός να μου αραδιάζει διάφορα. Ότι «Ο Θεός είναι ένας» και «άμα φύγεις από τον δρόμο του θα σε οδηγήσει στον Σατανά, στην Κόλαση» και τέτοιες ιστορίες. Και να προσπαθούν και οι δύο με όποιον τρόπο μπορούνε να με φοβίσουνε για να μην πάρω αυτή την απαλλαγή. Ο Διευθυντής να με φοβερίζει ότι δε θα μπορώ να πιάσω δουλειά και ο άλλος να μου λέει ότι θα πάω στην Κόλαση… Τότε αποφάσισα να στείλω mail σε εσάς για να με βοηθήσετε. Εσείς μου στείλατε το επίσημο χαρτί του Υπουργείου -με τη σφραγιδούλα του πάνω.
Και έτσι πήρες επιτέλους την απαλλαγή;
Η πλάκα είναι ότι τελικά δεν χρειάστηκε το επίσημο χαρτί. Μπόρεσα να πάρω την απαλλαγή επειδή αλλάξαμε Λυκειάρχη! Πήγα με τον πατέρα μου, υπέγραψε κάτι χαρτιά και επιτέλους απαλλάχτηκα.
Οι συμμαθητές σου τι είπαν όταν το έμαθαν;
Τα έχασαν! Κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρω με όλα αυτά που είχα περάσει.
Ο Θρησκευτικός σού είπε τίποτα;
Μπα… Αφού πήρα την απαλλαγή δεν ξανανοιάστηκε να μου μιλήσει... Μάλλον είχα πέσει πια στα χέρια του Σατανά…

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ!

Απαντήσεις σε 5 απορίες + 1 συμβουλή

1) Τι χρειάζεται, τελικά, για να πάρω απαλλαγή από τα Θρησκευτικά;

Μια απλή υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή στην οποία αναφέρεται μόνο η επιθυμία απαλλαγής του μαθητή «χωρίς να δηλώνεται ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής» (Εγκύκλιοι 91109/Γ2/10-7-08 και 104071/Γ2/4-8-08 ).

2) Τι κάνω την ώρα των Θρησκευτικών αν έχω πάρει απαλλαγή;

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (109744/Γ1/26-8-08 ) παρακολουθείτε υποχρεωτικά μάθημα σε άλλο τμήμα της ίδιας τάξης.

3) Εκτός από τα Θρησκευτικά, υπάρχουν και άλλα μαθήματα στα οποία μπορώ να πάρω απαλλαγή;

Μόνο η Γυμναστική από την οποία μπορείτε να απαλλαγείτε για λόγους υγείας.

4) Μπορώ να φάω ωριαία αποβολή σε ένα μάθημα επειδή ξέχασα το βιβλίο;

Όχι, γιατί αυτό αφορά την επιμέλειά σου στο μάθημα και όχι τη διαγωγή σου. Μπορείς να πάρεις κακό βαθμό, δηλαδή, αλλά όχι ωριαία αποβολή.

5) Επιτρέπεται να έχει ο καθηγητής το κινητό του μέσα στην τάξη;

Όχι. Ο καθηγητής μπορεί να έχει το κινητό του στο σχολείο (ενώ οι μαθητές όχι) αλλά απαγορεύεται να το έχει ενεργοποιημένο μέσα στην τάξη. Προβλέπονται μάλιστα και πειθαρχικές κυρώσεις για τους καθηγητές που το κάνουν, αλλά στην πράξη ποτέ δεν τιμωρήθηκε καθηγητής για αυτό τον λόγο (όταν οι καθηγητές πρέπει να τιμωρήσουν καθηγητές, δείχνουν μεγάλη επιείκεια για παιδαγωγικούς λόγους...).

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ (Δώστε βάση αυτή τη φορά, γιατί έχει μαλλιάσει το πληκτρολόγιο μας)

Όταν ένας καθηγητής σας βγάζει έξω από την τάξη, να ζητάτε να σημειώσουν στο απουσιολόγιο ότι είναι «ωριαία αποβολή». Δεν σας βάζουν μια σκέτη απουσία από καλοσύνη (και καλά επειδή είναι πιο ελαφριά τιμωρία), αλλά επειδή βαριούνται να κάθονται να γράφουν κάθε φορά (όπως είναι υποχρεωμένοι) τον λόγο για τον οποίο τιμώρησαν τον μαθητή. Έτσι σημειώνουν ψευδώς ότι εσείς λείπατε μόνοι σας από την τάξη (αυτό σημαίνει η σκέτη απουσία) και εσείς (σαν χαζά :p) νομίζετε ότι σας έχουν κάνει και χάρη. Η σκέτη απουσία είναι εις βάρος σας γιατί ούτε σβήνεται, ούτε δικαιολογείται ποτέ. Αντίθετα κάθε ωριαία αποβολή για την οποία δεν υπάρχει γραπτή αιτιολόγηση (κάτι το οποίο – πιστέψτε μας – συμβαίνει πολύυυυυυυυ συχνά) είναι παράνομη και υπάρχει ρητή εντολή του Υπουργείου Παιδείας να σβήνεται στο τέλος της χρονιάς (Γ2/5098/18.9.92 Δ/γή ΥΠΕΠΘ).

SOS

Καταργήθηκε στο Λύκειο η δυνατότητα να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο οι μαθητές που πέρασαν το όριο των 114 συνολικών απουσιών. Οι μαθητές αυτοί πλέον χάνουν τη χρονιά.

Δηλαδή ο μαθητής Λυκείου (Ενιαίου ή Επαγγελματικού) μένει στην ίδια τάξη όταν κάνει:

Α) Είτε πάνω από 50 αδικαιολόγητες απουσίες

B) Είτε πάνω από 114 συνολικά απουσίες (κατ’ εξαίρεση το όριο αυτό γίνεται 164 αν ο μαθητής έχει μέσο όρο στα τετράμηνα πάνω από 15 και διαγωγή «κοσμιοτάτη»).

Στο Γυμνάσιο και στην Επαγγελματική Σχολή, τα όρια παραμένουν ως είχαν.