ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ
κ. ΠΡΟΕΔΡΕ!
Αυτές τις μέρες εκλέγονται σε όλα τα σχολεία τα 5μελή και τα 15μελή. Τα όργανα αυτά έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δικαιώματα, για τα οποία οι μαθητές δεν έχουν ιδέα. Έτσι οι εκλεγμένοι μαθητές, χαίρονται για 3-4 μέρες τη νίκη τους και την υπόλοιπη χρονιά δεν κάνουν τίποτα (εκτός από την πενταήμερη που είναι η αγαπημένη ασχολία του 15μελούς). Η σελίδα αυτή είναι αφιερωμένη εξαιρετικά στους μικρούς προέδρους...
Ο κανονισμός που λέει τα πάντα για τα 5μελή των τμημάτων και το 15μελές του σχολείου (Γ2/4094/23.9.86 Δ/γή ΥΠ.Ε.Π.Θ., Φ.Ε.Κ. 619 τ. Β΄και Τροπ. Γ2/336/1991) πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο, με ευθύνη του Διευθυντή και των καθηγητών του σχολείου να αναρτάται σε εμφανές σημείο του σχολείου, να διανέμεται ένα αντίτυπο σε κάθε τμήμα και να ενημερώνονται ευρέως όλοι οι μαθητές του σχολείου για το περιεχόμενό του. Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει στο σχολείο σας (ω τι έκπληξη!), συνοψίσαμε για εσάς μερικά βασικά σημεία του κανονισμού παρακάτω (σ.σ. ολόκληρο τον κανονισμό μπορείτε να κατεβάσετε στο www.theschooligans.gr κάνοντας κλικ στο «Ξεστραβώσου!»)
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πότε γίνονται: Σύμφωνα με τον νόμο οι εκλογές για το 5μελές γίνονται μέσα στον πρώτο μήνα των μαθημάτων, ενώ για το 15μελές μέσα στις πρώτες 45 μέρες των μαθημάτων και μετά τις εκλογές των 5μελών. (Στην πράξη, όμως, το Υπ. Παιδείας στέλνει κάθε χρόνο σε όλα τα σχολεία την οδηγία να γίνουν οι εκλογές τον Νοέμβριο...)
Ποια είναι η διαδικασία:
1) Επιλέγονται τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής από μαθητές που δεν θα είναι υποψήφιοι. Για το 5μελές ενός τμήματος είναι τρία τα μέλη της επιτροπής. Για το 15μελές είναι ένα μέλος από κάθε τμήμα του σχολείου.
2) Η εφορευτική επιτροπή γράφει τα ονόματα όλων των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά σε τόσα φύλλα χαρτιού όσα και οι μαθητές που θα ψηφίσουν.
3) Κάθε μαθητής σημειώνει μυστικά με μπλε μελάνι δίπλα από τους υποψήφιους που προτιμάει από 1 μέχρι 5 σταυρούς για το 5μελές και μέχρι 7 σταυρούς για το 15μελές.
4) Η εφορευτική επιτροπή μετράει τους σταυρούς των υποψηφίων και ακυρώνει όσα ψηφοδέλτια έχουν περισσότερους σταυρούς από αυτούς που επιτρέπονται ή έχουν διακριτικά γνωρίσματα (μουτζούρες κ.λ.π.).
5) Οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς σε ένα τμήμα είναι τα μέλη του 5μελούς και οι επόμενοι τρεις τα αναπληρωματικά μέλη. Στο 15μελές είναι 5 τα αναπληρωματικά μέλη.
6) Με φανερή ψηφοφορία μεταξύ των μελών του 5μελούς επιλέγεται ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας. Με την ίδια διαδικασία επιλέγεται το Προεδρείο του 15μελούς (ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας). (σ.σ. το 15μελές δεν έχει ταμία γιατί δεν κρατάει χρήματα - τα χρήματα που προέρχονται από εκδηλώσεις του 15μελούς μοιράζονται ισόποσα στους Ταμίες των τμημάτων)
7) Η εφορευτική επιτροπή γράφει σε μια κόλλα χαρτί τα αποτελέσματα των εκλογών, τα υπογράφει και τα δίνει στον Διευθυντή.
Τι γίνεται αν οι μαθητές δουν ότι οι εκπρόσωποί τους δεν τους εκπροσωπούν σωστά:
Οι μαθητές μπορούν να κάνουν έκτακτη γενική συνέλευση για να ανακαλέσουν το 5μελές του τμήματός τους ή το 15μελές του σχολείου και να εκλέξουν καινούριους εκπροσώπους. Αρκεί να το ζητήσουν τουλάχιστον οι μισοί μαθητές ενός τμήματος (για το 5μελές) ή τα 2/3 των μαθητών του σχολείου (για το 15μελές).
ΟΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
• Το 5μελές και το 15μελές συνεδριάζουν εκτός διδακτικών ωρών.
• Κάθε τμήμα συνεδριάζει τακτικά μία φορά τον μήνα σε τελευταία ώρα και ολόκληρο το σχολείο συνεδριάζει τακτικά τρεις φορές τον χρόνο τις τρεις τελευταίες ώρες μιας μέρας.
Με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο των Καθηγητών έρχεστε σε συννενόηση μόνο για το ποια ακριβώς μέρα θα γίνει η συνέλευση και όχι για το αν θα γίνει.
• Έκτακτες γενικές συνελεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο εκτός διδακτικών ωρών. Για να γίνει έκτακτη συνέλευση ενός τμήματος πρέπει να τη ζητήσουν το 5μελές ή τουλάχιστον οι μισοί μαθητές του τμήματος. Για να γίνει έκτακτη συνέλευση ολόκληρου του σχολείου πρέπει να το ζητήσουν το 15μελές ή τα 2/3 των μαθητών του σχολείου.
• Στις συνελεύσεις των μαθητών του Λυκείου δεν επιτρέπεται να είναι παρών καθηγητής. Στο Γυμνάσιο είναι παρών ένας καθηγητής μόνο για να δώσει συμβουλές σε διαδικαστικά θέματα.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
• Το 5μελές και το 15μελές μεταφέρουν τα αιτήματα ή παράπονα των μαθητών ενός τμήματος ή του σχολείου αντίστοιχα στον Διευθυντή και τον Σύλλογο των Καθηγητών.
• Το προεδρείο του 15μελούς συμμετέχει στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (επισκέψεις, εκδρομές, διοργάνωση σχολικών γιορτών κ.ά.).
• Όταν ο σύλλογος των καθηγητών συζητάει για την επιβολή ποινής σε έναν μαθητή, στην συζήτηση συμμετέχει με δικαίωμα λόγου το τριμελές προεδρείο του 15μελους, ο πρόεδρος του τμήματος του μαθητή και φυσικά ο μαθητής που έχει δικαίωμα απολογίας. Οι μαθητές αποχωρούν την ώρα της συζήτησης των καθηγητών για την τελική τους απόφαση.
• Το 15μελές σε συνεργασία με τον σύλλογο των καθηγητών μπορεί να παρακολουθεί τις συνθήκες λειτουργίας του σχολικού κυλικείου (καθαριότητα, τρόπος εξυπηρέτησης κλπ.)
• Τόσο το 15μελές όσο και τα 5μελή έχουν δικαίωμα να έχουν δικό τους πίνακα μαθητικών ανακοινώσεων που τοποθετείται σε κεντρικό χώρο του σχολείου. Ο Διευθυντής οφείλει να παραχωρήσει τον χώρο αυτό στους μαθητές.
- Τους αναφερόμενους νόμους μαζί με όλες τις περιπτώσεις που έχουν δημοσιευτεί μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη σελίδα.
- Ευχαριστούμε τον Τάκη Μπαϊρακτάρη και τον Αντρέα Ρήγα για την πολύτιμη βοήθειά τους.
- Στείλτε μας απορίες για τα δικαιώματά σας με mail ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.