Επιτρέπεται ο καθηγητής να διαβάσει προσωπικά μου σημειώματα, να ψάξει την τσάντα μου ή να με βάλει να την ανοίξω;
Όχι, η ιδιωτική ζωή των παιδιών προστατεύεται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (που έγινε Νόμος το 1992). Όσον αφορά το ψάξιμο της τσάντας, μόνο η αστυνομία έχει αρμοδιότητα να κάνει έρευνα σε προσωπικά αντικείμενα και πάλι υπό προϋποθέσεις.
Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν.2101/1992), άρθρο 16
«Κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένειά του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψής του»
Προεδρικό Διάταγμα 141/1991, άρθρο 96:
«1. Η Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια της προληπτικής και κατασταλτικής της δραστηριότητας, κάνει έρευνες προσώπων (σωματικές), χώρων και αντικειμένων. (…) 3. Οι έρευνες που γίνονται στα πλαίσια της προληπτικής της δραστηριότητας χωρίς να ενεργείται προανάκριση (αστυνομικές έρευνες), γίνονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις: (…) β. Σωματικές έρευνες σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους μη προσιτούς στο κοινό πουδεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας, γίνονται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιοποίνου πράξεως ή απόλυτη ανάγκη. (…) 4. Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί πρέπει να φροντίζουν να μην θίγεται η προσωπικότητα ούτε να ενοχλείται αδικαιολόγητα το πρόσωπο που υποβάλλεται σε σωματική έρευνα ή ο ιδιοκτήτης του χώρου ή αντικειμένου που ερευνάται, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό»
Αστικός Κώδικας, άρθρο 57
«Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον»