39 και σήμερα
για το Schoolwave
Σαράντα ακριβώς μέρες για το 3ο Schoolwave (23-24-25 Ιουνίου στο Γκάζι). Την ώρα που χιλιάδες μαθητές σκύβουν πάνω από τα βιβλία και προετοιμάζονται για τις εξετάσεις, κάποιοι αφηρημένοι κοιτάζουν το ταβάνι και το χέρι τους χτυπά ρυθμικά το θρανίο.
Tη ζημιά την έκανε το dvd! Πήρε το προηγούμενο Schoolwave και το πήγε σε χιλιάδες υπολογιστές και χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Παιδιά που ως τότε «κάτι είχαν ακούσει», τώρα το βλέπανε μπροστά στις οθόνες τους. Έτσι δεν ήταν έκπληξη που στις 26 Φεβρουαρίου, τη μέρα που έληγε η προθεσμία για τις συμμετοχές, βρεθήκαμε μπροστά σε 260 demo. Tα 100 από αυτά τα είχαμε πάρει μέσα σε μία μέρα -την τελευταία! H γραμματέας της «Ελευθεροτυπίας» που το γραφείο της είχε γεμίσει φακέλους, μονολογούσε απελπισμένη: «Tο ήξερα ότι οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, αλλά... και τα παιδιά τους;!».
Tα μισά demo είχαν φτάσει απ' την Αθήνα, τα μισά από την επαρχία. Χιπ-χοπ από τη Σητεία, jazz από την Πτολεμαΐδα, emo core από το Ψυχικό. H επιτροπή που θα τα άκουγε (ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης, ο Βασιλικός από τους Raining Pleasure, οι συνθέτες Νίκος Kυπουργός και Γιώργος Κουμεντάκης και ο Χρήστος Ιωαννίδης από τους Schooligans) είχε πολλή δουλειά. Έπρεπε από τα 260 συγκροτήματα να επιλέξει τα 50, άντε 60, που θα ερχόντουσαν για live ακροάσεις στην Αθήνα. Τελικά, επέλεξε 81 για να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερα.
Tο διήμερο των ακροάσεων ήταν μαγικό. Πρώτη φορά στα τρία χρόνια είδαμε τόσες πολλές μπάντες τόσο δουλεμένες και τόσο αφοσιωμένες σε αυτό που κάνουν
Μόλις τα ανακοινώσαμε στο site, άρχισαν να έρχονται mail από κάποια συγκροτήματα που δεν είχαν περάσει. Άλλοι ζητούσαν εξηγήσεις ευγενικά («Tι κάναμε λάθος; Πείτε μας για να διορθωθούμε»), άλλοι κομπλεξικά («Είστε άσχετοι! Κόψατε εμάς και περάσατε τους... τάδε που είναι κουλοί και πολύ χειρότεροι από εμάς»).
Μερικοί παραπονέθηκαν ότι «περνάμε όλο τους ίδιους», επειδή στα 81 συγκροτήματα των ακροάσεων πέρασαν 10 που είχαν παίξει στα δύο προηγούμενα Schoolwave. «Δεν μπορούμε να κόψουμε ένα παλιό αλλά καλό συγκρότημα», τους είπαμε «και να περάσουμε ένα μέτριο, μόνο και μόνο επειδή είναι καινούριο». Εξάλλου το φεστιβάλ δεν είναι μόνο τα συγκροτήματα -είναι και ο κόσμος από κάτω. Θέλουμε να περνάει καλά, ακούγοντας τα συγκροτήματα που (κατά τη γνώμη της επιτροπής πάντα) είναι τα καλύτερα.
Tο διήμερο των ακροάσεων (14-15 Απριλίου) ήταν μαγικό. Πρώτη φορά στα τρία χρόνια είδαμε τόσες πολλές μπάντες τόσο δουλεμένες και τόσο αφοσιωμένες σε αυτό που κάνουν. «Tο να παίξουμε στο Schoolwave είναι το όνειρό μας» είπε ο Έκτορας από τους Lust πριν ξεκινήσει. Ναι, εντάξει, ωραία λόγια...
Οι Lust από την Αθήνα
Όταν όμως τον έβλεπες να ουρλιάζει και να παραδίδεται άνευ όρων σ' αυτό που γι’ αυτόν είναι Μουσική, καταλάβαινες ότι τα εννοεί.
Hταν πολλές οι περιπτώσεις που η επιτροπή ξέχασε την κούραση από τον μαραθώνιο των ακροάσεων:
• «Στο λέω ευθέως: αυτό το κομμάτι σου το ζηλεύω!» είπε ο συνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης στον Απόλλωνα από τους Musica Ficta.
• «Aν σε δέκα χρόνια από τώρα δεν έχεις γίνει τραγουδιστής, εγώ θα σου κάνω μήνυση!» είπε ο Βασιλικός στον Ηλία από τους West Loop.
• «Xαίρομαι που ακούτε White Stripes και Arctic Monkeys. Μην κολλάτε μόνο στα παλιά!» είπε ο Γιάννης Πετρίδης στους Afterglow και στους Drones.
• «Πολύ δουλεμένες οι διφωνίες σας. Φτιάξατε πολύ ωραία ατμόσφαιρα» είπε ο Νίκος Kυπουργός στους Scarlets. «Υπήρχε, όμως, κάτι που την χάλασε» πρόσθεσε ο Χρήστος Ιωαννίδης στο ίδιο συγκρότημα. «Πώς μπορούν οι μισοί από σας να τραγουδάνε "I can’t live without you” και οι άλλοι μισοί, ο μπασίστας και ο κιθαρίστας, να πιάνουν κάθε τόσο κουβεντούλα και να κάνουν αστειάκια πάνω στη σκηνή; Eμένα τουλάχιστον, όλη τη μαγεία μού την καταστρέψατε».
Για τους 99 Lives, τρεις χιπχοπάδες από τη Σητεία, ήταν η πρώτη φορά που παίζανε μπροστά σε κόσμο! H Σητεία έχει 9.000 μόνιμους κατοίκους και από αυτούς ακούνε χιπ-χοπ μόνο 8 -οι ίδιοι και η παρέα τους δηλαδή! Ραπάρουν μόνοι τους στις αλάνες ο ένας μπροστά στον άλλον, γιατί «στη Σητεία θεωρείται υποτιμητικό να ακούς χιπ-χοπ»...
Μερικές από τις μπάντες είχαν προετοιμάσει αυτό που λέμε «σκηνική παρουσία». Oι Kap and Kooop ήρθαν ντυμένοι Superman και Batman! «Κάποιο λάθος έγινε και βρισκόμαστε εμείς εδώ!» είπαν στην επιτροπή. Και αμέσως μετά τραγούδησαν τη μεγάλη τους επιτυχία «Την λένε Jack» (για ένα κορίτσι που καψουρεύτηκαν και τελευταία στιγμή ανακάλυψαν ότι είναι αγόρι)... Oι Ripped Kilts, τέσσερα μικρά της Γ’ Γυμνασίου, είχαν έρθει όλοι με καρό σορτσάκια και ψηλές κάλτσες, σηκωμένες ως το γόνατο. Χοροπηδήσανε, ουρλιάξανε («αυτοί έχουν πολλή πλάκα!» είπε ο ηχολήπτης) και στο τέλος μας ευχαρίστησαν για την ευκαιρία της ακρόασης. Μόλις βγήκαν έξω τρέξανε στους καμεραμέν «Πάρτε κι από μας συνέντευξη! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ!»
Oι Ripped Kilts είχαν και μια καινοτομία: την πρώτη γυναίκα ντράμερ του Schoolwave, ένα
κοριτσάκι που ίσα-ίσα ξεχωρίζει το κεφάλι της πίσω από τα πιατίνια. Δυστυχώς δε θα την ακούσετε φέτος, γιατί οι Ripped Kilts «θέλουν λίγη ακόμα δουλειά», όπως αποφάνθηκε η επιτροπή. Θα ακούσετε όμως την Σοφία από τους Grain of Sense, μια Σαλονικιά που τραγουδάει Nu Metal και κάνει κάτι απίστευτα brutal. Από το demo δεν είχαμε καταλάβει ότι είναι κορίτσι.
Τελικά η επιτροπή επέλεξε 21 συγκροτήματα που θα παίξουν σε 39 + μία μέρες από σήμερα στη σκηνή του Schoolwave. Μαζί με αυτά τα 21, θα παίξουν και ως guests δύο-τρία μαθητικά συγκροτήματα που καλέσαμε από την Ευρώπη. Από τους «μεγάλους» καλλιτέχνες ο σίγουρος καλεσμένος είναι ο Γιάννης Αγγελάκας με τους Επισκέπτες (Σάββατο 23 Ιουνίου). Πέρυσι είχε έρθει μόνο με τρεις Επισκέπτες, τώρα έρχεται και με τους δεκατρείς. «Aν και δε με χρειάζεστε εμένα...», μας είπε στο τηλέφωνο. «Tα μαθητικά συγκροτήματα τα καταφέρνουν μια χαρά και μόνα τους».
INFO: Schoolwave 2007: 23-24-25 Ιουνίου-Τεχνόπολις, Γκάζι.
Tο πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ στο επόμενο τεύχος τον Ιούνιο και στο site www.theschooligans.gr
Grain of Sense από Θεσσαλονίκη και Mor-arda από Αγρίνιο
Οι Definite X από την Αθήνα