ΜΑΘΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ (PART FOUR)

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!

«Θα κάνεις παρέλαση θες δε θες! Θα έρθεις στον εκκλησιασμό θες δε θες!».
Ήρθε η ώρα να μάθεις τα δικαιώματά σου και να τους αντιμιλήσεις. Θέλουν δε θέλουν!

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Λοιπόν...Σενάρια που πιστεύω ότι λίγο-πολύ έχουμε ζήσει όλοι... Έρχεται η περίοδος που μας λένε οι γυμναστές: "Ποια παιδιά θέλουν να κάνουν παρέλαση;". Μόλις τα παιδιά ξινίζουν, αρχίζει να λέει ο γυμναστής πως "είναι τιμή και υποχρέωσή σας" και “όσοι δεν κάνουν παρέλαση θα πάρουν χαμηλότερο βαθμό”... Και στην τελική διαλέγει 5 άτομα και λέει “εσείς παρέλαση - θέλετε δε θέλετε!”. Έχουν δικαίωμα να κάνουν κάτι τέτοιο;»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Γύρω από την παρέλαση υπάρχει μεγάλη σύγχυση, την οποία το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει εύκολα με μία εγκύκλιο, αλλά (όπως και σε άλλα σοβαρά θέματα) κάνει την πάπια γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος. Ας τα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν:
1) Ο λόγος που ζείτε αυτό το σκηνικό πριν από κάθε παρέλαση είναι ότι το σχολείο σας είναι υποχρεωμένο να στείλει αντιπροσωπεία του στην παρέλαση (Γ4/150/24-02-2000 ΥΠ.Ε.Π.Θ.), αλλά εσείς δεν είστε υποχρεωμένοι να συμμετέχετε στην αντιπροσωπεία.
2) Το να σας τιμωρήσουν επειδή δεν θέλετε να κάνετε παρέλαση είναι παράνομο και δεν δικαιολογείται από καμία διάταξη. Υπάρχει μόνο μία αναφορά σε εγκύκλιο του '77, η οποία αφενός δεν μιλάει συγκεκριμένα για την παρέλαση, αφετέρου δίνει απλώς οδηγίες σημειώνοντας ότι «τονίζουμε ότι με την εγκύκλιο αυτή δε δίδουμε εντολές για εκτέλεση αλλά επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε βασικές υποχρεώσεις...» (Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ.).
3) Οι παρελάσεις γίνονται σε μέρες μαθητικής αργίας (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη) και στις αργίες δεν είστε υποχρεωμένοι να πάτε πουθενά. Γι' αυτό τον λόγο και δεν παίρνουν απουσίες όσοι λείπουν από την παρέλαση.

Όσο για τους κακούς βαθμούς λόγω παρέλασης ενημερώστε τον Γυμναστή σας ότι:

1) Η βαθμολογία σε ένα μάθημα δεν αφορά τη συμπεριφορά των μαθητών αλλά τις επιδόσεις τους. Ο βαθμός είναι για την αξιολόγηση και όχι για την συμμόρφωση των μαθητών.

2) Ειδικά για το μάθημα της Γυμναστικής υπάρχουν συγκεκριμένα αντικείμενα εξέτασης για να βγουν οι βαθμοί σας και κανένα από αυτά δεν είναι η παρέλαση (ΑΠΣ Φυσικής Αγωγής).

Αν, λοιπόν, σας αδικήσει, μπορείτε να του κάνετε καταγγελία οπότε ο Γυμναστής θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει στον ανώτερό του Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής μία αναλυτική κατάσταση βαθμολογίας όπου θα φαίνεται ότι ο βαθμός σας προέκυψε ως αποτέλεσμα εξετάσεων σε αυτά τα αντικείμενα.

FLASHBACK
26/10/2005: Μια 14χρονη αριστούχος μαθήτρια στη Θεσσαλονίκη αρνήθηκε να σηκώσει την ελληνική σημαία και να παρελάσει. Την θέση της μαθήτριας πήρε ο επόμενος στη βαθμολογία και ούτε γάτα ούτε ζημιά. «Αυτά τα θέματα έχουν επιλυθεί από την κείμενη νομοθεσία και τα σχολεία δεν εμπλέκονται», δήλωσε ο προϊστάμενος Β'βάθμιας Εκπ/σης Δυτ. Θεσσαλονίκης Γ. Κωνσταντινίδης, «εμείς πρεσβεύουμε το δημοκρατικό και ανοικτό σχολείο χωρίς διακρίσεις. Δεν μπορούμε να θέτουμε φραγμούς στη συνείδηση κανενός πολίτη».

INFO
• Η ιδέα της παρέλασης των μαθητών με στρατιωτικό τρόπο ανήκει στον Χίτλερ. Στόχος του ήταν να καλλιεργήσει ψυχολογία μαζικής πειθαρχίας στη γερμανική νεολαία. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε από την δικτατορία του Μεταξά.
• Η μαθητική παρέλαση δεν προβλέπεται στο τελετουργικό των εθνικών εορτασμών σε καμία χώρα της Ευρώπης. Ο συνήθης τρόπος συμμετοχής των μαθητών είναι η απόθεση λουλουδιών σε μνημεία.


 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Πάω Α' Λυκείου και θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Μετά τη διήμερη που είχαμε πάει, πήγαμε τα 5μελή των τάξεων στον Λυκειάρχη διότι κατά την διάρκεια της εκδρομής οι καθηγητές έβαζαν ποτήρια στις πόρτες του ξενοδοχείου για να ακούσουν τι λέμε! Επίσης όταν έμπαιναν στα δωμάτια για να ελέγξουν, μας άνοιγαν τις τσάντες και τέλος μας εκβίαζαν ότι αν δεν κοιμηθούμε θα μας στείλουν στην Αθήνα... (ο συνηθισμένος εκβιασμός). Όταν τους ρωτήσαμε αν όλα αυτά είναι νόμιμα, η απάντηση ήταν “ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ”. Είναι;;;»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Μερικά ναι, μερικά όχι. O νόμος ορίζει τους καθηγητές υπεύθυνους για οτιδήποτε σας συμβεί κατά την διάρκεια της εκδρομής. Γι' αυτό τους έχει δώσει το δικαίωμα να σας επιτηρούν συνεχώς (Γ2/161/10-03-1982 ΥΠ.Ε.Π.Θ.). Αυτό σημαίνει ότι αν ο καθηγητής έρθει βραδιάτικα και ζητήσει να μπει στο δωμάτιό σας για να ελέγξει ότι όλα είναι καλά, εσείς πρέπει να του ανοίξετε. Αλλά ως εκεί!
Η επιτήρηση αυτή δεν τους δίνει το δικαίωμα να μπουν στο δωμάτιό σας χωρίς να σας ρωτήσουν ή να κρυφακούν με ποτήρια, ή να ψάχνουν τις τσάντες σας. Αυτά είναι ξεκάθαρες παραβιάσεις της ιδιωτικής σας ζωής που προστατεύεται από την Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού. (Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, άρθρο 16 - Σύνταγμα, άρθρο 5 παρ 1, 2 - Άρθρο 370Α Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 2).
Kαι ναι, οι καθηγητές μπορούν ανά πάσα στιγμή να γυρίσουν μαθητές πίσω στην Αθήνα αν θεωρούν ότι οι μαθητές αυτοί μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκδρομή (Γ2/1066/18.2.98 ΥΠ.Ε.Π.Θ).


 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Πάω Γ' Λυκείου σε ένα λύκειο της επαρχίας. Λοιπόν, πρώτη φορά στην ιστορία άκουσα να παίρνουν απουσίες έξω από την εκκλησία. Εγώ είμαι άθεη και αυτό δε θέλω να το δηλώσω στο σχολείο, γιατί θεωρώ ότι είναι προσωπικό δεδομένο. Ήρθα σε κόντρα με αρκετούς καθηγητές οι οποίοι μου είπαν: «Ζούμε σε ένα χριστιανικό ορθόδοξο κράτος και είσαι υποχρεωμένη να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες του σχολείου». Πείτε μου, υπάρχει νόμος που να λέει ότι αν κάποιος δεν πάει στην εκκλησία θα παίρνει απουσίες;;»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Επειδή ο εκκλησιασμός γίνεται σε σχολικές ώρες, δεν μπορείς να λείπεις χωρίς να πάρεις απουσίες (Φ200/21/16/139240/26-11-1977 ΥΠ.Ε.Π.Θ). Μπορείς, όμως, να απαλλαγείς πλήρως από αυτή την υποχρέωση. 
Χρειάζεται μόνο μια γραπτή δήλωσή σου (ή του κηδεμόνα σου αν είσαι κάτω από 18) ότι δεν επιθυμείς να συμμετέχεις στον εκκλησιασμό (Γ2/61723/13-06-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ). Δεν είσαι υποχρεωμένη να γράψεις καμία εξήγηση για τους λόγους που δεν θες να πας εκκλησία, π.χ. ότι είσαι άθεη (ΔEΛTIO TYΠOY ΥΠΕΠΘ 24-02-2005)
Την ώρα που το σχολείο έχει εκκλησιασμό, εσύ μπορείς να μένεις στο σχολείο με έναν καθηγητή ή να πηγαίνεις στην εκκλησία και να κάθεσαι απ' έξω.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Έχω βαρεθεί να είμαι απουσιολόγος. Από την Α' Γυμνασίου μέχρι και τώρα στη B' Λυκείου κάθε μέρα η ίδια δουλειά: εγώ να κυνηγάω τους καθηγητές να υπογράψουν και οι μαθητές να κυνηγάνε εμένα μην τους γράψω... Bα-ρέ-θη-κα! Ξέρετε αν είμαι υποχρεωμένη να είμαι απουσιολόγος, επειδή έχω τον μεγαλύτερο βαθμό στην τάξη;»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Όχι δεν είσαι! Ο νόμος λέει ότι το απουσιολόγιο «ανατίθεται από τον Διευθυντή σε μαθητή διακρινόμενο εις το ήθος και την επίδοση» (Π.Δ. 104/1979, άρθρο 23, παρ. 2). Καταρχάς επειδή σου «ανατίθεται» κάτι δεν σημαίνει ότι είσαι υποχρεωμένη να το δεχτείς. Επίσης διακρινόμενος σε ήθος και επίδοση δεν είναι μόνο ο πρώτος στην επίδοση! Μπορεί να είναι και ο δεύτερος, μπορεί και ο τρίτος. Ο ίδιος ο νόμος, δηλαδή, δίνει την ευχέρεια στον Διευθυντή να το αναθέσει σε έναν διακρινόμενο που το θέλει.


 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Tο Ενιαίο Λύκειο Μουζακίου Καρδίτσας κάνει κατάληψη! Δίνει το παρόν στις πανελλαδικές καταλήψεις!!! Oι καθηγητές μάς απειλούν ότι δε θα πάμε πενταήμερη λόγω της κατάληψης. Έχουν το δικαίωμα; Ή είναι όλα παπατζιλίκια;»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Kαθόλου παπατζιλίκια! Το κόψιμο περιπάτων και εκδρομών είναι ένας από τους τρόπους που προβλέπει ο νόμος (Γ2/426/02-02-1999 ΥΠ.Ε.Π.Θ) για να καλυφθούν οι ώρες που χάθηκαν. Άλλοι τρόποι είναι:
• Να γίνει αναδιάρθρωση του προγράμματος (π.χ. λιγότερη Γυμναστική την εβδομάδα και περισσότερη Φυσική)
• Να κάνετε μάθημα σε αργίες (Σάββατα, Πάσχα, Χριστούγεννα κλπ.) 
• Να γίνει παράταση του σχολικού ωραρίου (δηλαδή bye bye 6ωρο)
• Να γίνει παράταση του σχολικού έτους (δηλαδή bye bye θαλασσίτσα)
Από όλους τους τρόπους ο μόνος που δεν κοστίζει τίποτα στο Υπουργείο Παιδείας είναι το κόψιμο των εκδρομών. Στις άλλες περιπτώσεις οι καθηγητές θα πρέπει να δουλέψουν και να πληρωθούν υπερωρίες. Γι' αυτό και το Υπουργείο έχει βγάλει εγκύκλιο που λέει ότι οι ώρες που χάνονται «καλύπτονται οπωσδήποτε με περιορισμό ή κατάργηση κατ' αρχήν των σχολικών περιπάτων και των πολυήμερων εκδρομών» (Γ2/6657/20-11-1997 ΥΠ.Ε.Π.Θ.)
Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, οι καθηγητές δεν είναι υποχρεωμένοι να σας πάνε κανέναν περίπατο και καμία εκδρομή. Μπορούν να τα κόψουν όλα, απλώς γιατί δεν θέλουν την ευθύνη του να σας συνοδεύσουν. (Γ2/1066/18-02-1998 ΥΠ.Ε.Π.Θ.) 
Αν, πάντως, σας τρομάζει τόσο πολύ το να χάσετε την πενταήμερη, μάλλον κάνατε κατάληψη για λάθος λόγους...


 

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: «Αγαπημένοι μου schooligans γειά σας. Το πρόβλημα που με απασχολεί είναι ότι στο σχολείο μου «διδάσκει» τα θρησκευτικά ένας κομπλεξικός καθηγητής. Οι γονείς μου είναι διατεθειμένοι να δηλώσουν για μένα άλλο θρήσκευμα ή κανένα θρήσκευμα για να γλιτώσω. Στο σχολείο μου όμως τους είπαν ότι αφού το απολυτήριο του Δημοτικού μου γράφει «Χριστιανή Ορθόδοξη», αυτό δε γίνεται. Περιμένω από σας μια μια λύση αν υπάρχει»

ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ! Την ίδια δήλωση που μπορεί να κάνει η προηγούμενη μαθήτρια για να απαλλαγεί από τον εκκλησιασμό, μπορείς να κάνεις κι εσύ για το μάθημα των Θρησκευτικών. Δεν χρειάζεται να δώσεις καμία εξήγηση για τους λόγους που έχεις. (ΔEΛTIO TYΠOY YΠEΠΘ 24-02-2005)
Aυτό που σου είπαν για το απολυτήριο του Δημοτικού είναι:
1) Καραμπινάτο ψέμα για να μην σου δώσουν την απαλλαγή. Πουθενά δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα που ο σχετικός νόμος με τίτλο “Απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών” (Γ2/61723/13-06-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ) εξηγεί και τι ακριβώς γίνεται αν δηλώσεις ότι δεν είσαι Χριστιανή Ορθόδοξη (ότι στη θέση "θρήσκευμα" στον Απολυτήριο Τίτλο σου θα πρέπει να μην γράψουν τίποτα).
2) Αντίθετο σε κάθε έννοια θρησκευτικής ελευθερίας! Έχεις δικαίωμα να αλλάξεις θρήσκευμα όποτε το θελήσεις (Σύνταγμα της Ελλάδος Άρθρο 13, Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Άρθρο 18). Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις που είχες ως έντεκα χρονών μάλλον δεν σε δεσμεύουν.

  • Τα ονόματα των παραπάνω σχολείων είναι στη διάθεσή μας. Αποφασίσαμε να μην τα βάλουμε, γιατί μας ενδιαφέρουν οι καταστάσεις και όχι τα πρόσωπα.
  • Τους αναφερόμενους νόμους μαζί με όλες τις περιπτώσεις που έχουν δημοσιευτεί μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη σελίδα.
  • Ευχαριστούμε τον Τάκη Μπαϊρακτάρη για την πολύτιμη βοήθειά.
  • Στείλτε μας απορίες για τα δικαιώματά σας με mail ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.